Allt om Nilsson & Bengtsson

I nummer 7/2003 kommer en ny serie möta läsarna av Uti vår hage.
Här berättar skaparna Magnus Knutsson och David Öqvist om sig
själva och den nya serien Nilsson & Bengtsson.

Om Nilsson & Bengtsson
De serier som går i 91:an representerar en fin svensk seriekultur. Men den kanske borde förnyas. Så t ex tilldrar sig alla serier på landet eller i en småstad. 

I en svensk metropol möter vi därför två singlar (som ungkarlar heter nu för tiden), Nisse Nilsson och Benke Bengtsson. De har samma bekymmer som vi andra storstadsbor, krångel i tvättstugan, för mycket snabbmat och för lite motion och skyltar som står i vägen på trottoaren.

Deras liv skildras även på ett mer urbant sätt. Teckningsstilen är franskt nervös och lite friare.

Serien består av korta avsnitt av 91:an modell, 4-5 sidor.

Om Magnus Knutsson
Magnus Knutsson är född 1944 i Sundbyberg utanför Stockholm. Som ung läste Knutsson en del serier trots sina föräldrars ogillande. Vissa serietidningar fick han läsa i smyg eller hos kompisar.

Det var dock först under hans Uppsalatid som intresset för serier kom igång på allvar. En serie som han speciellt kommer ihåg var Pogo av Walt Kelly. I Uppsala läste han konstvetenskap och estetik. Efter att ha tagit sin fil. kand. flyttade han till Stockholm för att doktorera i ämnet svenska serier. Ämnet visade sig vara mer komplext än vad han hade anat och hans forskning kom av sig.

Knutsson började istället översätta serier för Semics Agent X9, något som han säger lärde honom mycket om seriemanus och berättelsernas struktur. Kunskapen nyttjade han till att börja skriva manus till Fantomen. Det blev sedan blivit otaliga manus till både egna och andras serier. Mest har gjort tillsammans med Ulf Jansson, serier som RatteMartin Udd och Sveryda.

På senare år har Magnus Knutsson arbetat med det lilla företaget Seriefabriken, som bl a gör serier åt olika tidskrifter och driver en boklubb för serier, Serieklubben.

Knutsson har ett starkt förflutet inom svenska serier. 1968 var han med och bildade Seriefrämjandet där han också varit ordförande. Han har skrivit en rad artiklar om serier bl.a. i Bild & Bubblaoch Dagens Nyheter. 1982 gav han ut boken Se mer i serier.

Fakta om David Öqvist
25 år gammal serietecknare under utveckling.
Boendes i Stockholm
Bror med Stand Up komikern Jakob Öqvist.
Utbildning: Serietecknarskolan i Hofors.
Favorittecknare: Franquin och Uderzo [Asterix-tecknaren, webm. anm.].
Favoritfärg: Grön.
Lyssnar på: R.E.M.
Husdjur: Ulken, 14 år gammal fisk
Serier David tecknat: Corre, för Coromatics hemsida, Baggen för Järfälla kommuns tidning Bladet, Seriefabrikens logga och många under produktion.

Länkar:
Seriefabriken
Serieklubben
Seriefrämjandet

Läs också:
Biserier försvinner

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *