Baldo — latino i UVH

Egmont fortsätter att leta efter de perfekte biserierna.
Från och med 2004 års första nummer sätts hoppet till Baldo.
En latinamerikansk strippserie inte helt olik Zits.

I 2004 års första nummer av tidningen Uti vår hage gör en ny serie entré. Efter ett par misslyckade biserier gör amerikanska Baldo av Hector Cantu och Carlos Castellanos entré.

Serien utspelar sig i Latinamerika och handlar om den 15-årige Baldo Bermudez och hans familj – lillasystern Gracie, hans ensamstående pappa och fastern Tia Carmen som bor hemma hos dem.

Seriens historia började våren 1998 då Hector Cantú ringde Carlos Castellanos och sa: “Hey Carlos, let’s do a newspaper comic strip!”. De beslutade att serien skulle handla om en tonårsgrabb och hans familj. De satte igång och gjorde en månadsuppsättning seriestrippar som de skickade till de största seriesyndikaten. De blev bra mottagna och Cantú och Castellanos blev uppmanade att göra ännu ett gäng med strippar. Universal Press Syndicate nappade och två år efter det det telefonsamtalet lanserades serien i USA.

Delar med sig
Baldo funderar, som alla andra tonåringar, över livet, fantiserar om skolans snyggaste tjejer och umgås med bästa kompisen Cruz.

“Att växa upp som latinamerikanare i USA kan vara en stor erfarenhet. Det kan vara hårt. Det kan vara spännande. Det kan vara givande. Det kan vara roligt. Vi hoppas att vi, genom Baldo, kan dela med oss en del av den roliga delen till männsiskor överallt.”, säger Hector.

“Jag ÄLSKAR familjen Bermudez, de är ett bra gäng figurer med så många möjligheter. Det finns inget liknande i syndikat-serieväg. Det är en jätterolig serie som ger en ett nytt perspektiv på vardagliga situationer. Cantú och Castellanos gör ett underbart jobb när de ger familjen liv”, skriver ett Baldo-fan som recenserar den första Baldo-boken.

Men alla tycker ju inte lika; så klart är inte alla positiva till serien. “Är det dåligt? Dåligt. Dåligt. Dåligt. Jämfört med Bill Watterson (Kalle & Hobbe) och Gary Larson (The Far Side) är det chockerande att Castellanos och Cantú ens blir publicerade. Varje stripp är en tråkig upprepning av gamla slitna idéer. Teckningarna är hyfsade”, säger en kille som inte läst första boken, men däremot många av dess strippar.

Den saknade modern
Baldo och Gracie lever endast med en av sina föräldrar – fadern. “Att bara ha en förälder hjälper oss att fokusera på förhålladet mellan far och son”, säger Hector.
Men seriens läsare är nyfikna på modern – “Är hon död? Är de skilda? Vi kommer att svara
på sådana frågor allteftersom serien fortsätter”, lovar skaparna.

Av: Andreas Hansson
Publicerad: 24 november 2003

LÄNKAR:
Läs Baldo och om hans skapare på Ucomics
Officiella (?) Balo-sajten

BÖCKER:
The Lower You Ride, the Cooler You Are: A Baldo Collection
Författare: Hector Cantu och Carlos Castellanos
Förlag: Andrews McMeel Publishing
Språk: Engelska
Utgiven: Augusti 2001
Antal sidor: 128
ISBN: 0740718401

Night of the Bilingual Telemarketers
Författare: Hector Cantu och Carlos Castellanos
Förlag: Andrews McMeel Publishing
Utgiven: September 2002
Antal sidor: 128
ISBN: 0740721933

(Böckerna finns bl a på AdLibris och Amazon.com)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *