Uti vår hage-sajten genom åren

Ständiga webbhotellsbyten, en liten svensk serieankdamm på nätet och en utdragen död. Redaktör Andreas Hansson berättar Uti vår hage-sajtens historia.

Uti vår hage hade gjort succé sedan 80-talet, först i Svenska serier och sedan som biserie i 91:an. Hösten 2002 flaggade Egmont Serieförlaget i sin internreklam för att Uti vår hage skulle få sin egen serietidning. Tidningen skulle ha lanserats under hösten men kom precis innan årsskiftet, den 15 december.

Den första (framebaserade) versionen av UVH-sajten från 2002.

Anders Wesslén som då rattade 91:ans inofficiella hemsida, 91an.tk hade planer på att starta en hemsida även för Uti vår hage. Jag minns inte om jag hade samma idé eller om jag helt enkelt snodde konceptet när jag ändå var i full gång med att göra hemsidor i pojkrummet. Men plötsligt fanns Uti vår hage-sajten, på en Teliaägd server och med gratisadressen utivarhage.has.it.

Självklart samarbetade jag med Anders Wesslén och även Erik Baumgarten som tog över hans sida när han tröttnat.
Det var som en liten ankdamm av serieentusiaster på de båda sajterna. Några få eldsjälar som diskuterade 91.an och Uti vår hage. Ibland dök någon upp på insändarsidan i någon av tidningarna och vissa skrev till och med egna seriemanus som de erbjöd Egmont.

Jag hade tidigt kontakt med både UVH-tecknaren Krister Petersson och tidningsredaktören Björn Ihrstedt. Av Krister fick jag små svar på mina mailintervjuer. Björn fick också svara på frågor om tidningen, framtida UVH-serier och vilka biserier som kom och gick. Han försåg mig med nyheter om tidningen och serien.

Sajten utvecklades i takt med att jag upptäckte nya datorprogram och kodspråk. Ena stunden hittade jag ett program som gjorde skärmsläckare eller skrivbordsikoner, eller så hittade jag nått webbskript för ett klotterplank eller en “Lägg till en länk”-funktion. Plötsligt dög inte Telia-kontot för mina tekniska excesser. Så jag flyttade in på ett amerikanskt gratishotell av kvalitet sämre. Snart hörde en kille som ägde en serietidningsshop på nätet av sig och erbjöd att sponsra UVH-sajten med webbhotell i utbyte mot reklam. Så blev det.

Under “storhetstiden”. Sajten i sin snyggaste kostym: den blå.

Som de flesta tonåringar så tröttnade jag på att sitta och koda och läsa serier och sajten föll mer  och mer i träda. Till slut hörde serietidningskillen av sig och ville avsluta webbhotellet. Då somnade UVH-sajten in. Nu skriver vi 2011 och sajten slår upp sina ögon igen, byggd på en mer lättuppdaterad WordPresstomme.

Fram till november 2013 var sajten – trots sitt ”uppvaknande” – fortfarande rätt inaktuell. Nu ska jag dock se till att ha den uppdaterad med senaste nummer osv. Den där pojkaktiga glöden från 2012 hör nog en upptäckande tonåring till. Man kan väl säga att mitt arbete med den står i proportion till hur besöksengagemanget är. Just nu är det mest på vår Facebooksida som diskussionen och gillandet pågår men då och då dyker det upp små kommentarer här på sajten också. Det är kul!

Andreas Hansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *