UVH-året 2003

om vilken seriös sajt som helst dyker vi tillbaks i den förflutna tidens gråa damm och plockar upp godbitarna. Minns UVH-året 2003.

2003 var året då Faló, Fylle-Börje, Yvette och de andra i Mjölhagen äntligen fick en egen tidning efter mångårigt och uppskattat härjande i tidningen 91:an. Ska man vara riktigt noggrann kom tidningen faktiskt ut redan femte december 2002, något försenad eftersom den var plannerad att utkomma redan hösten 2002, men det numret titulerades nummer 1 2002/2003. 

I detta nummer välkomnades läsarna med ett avsnitt där Faló och Olaf spelade in sitt egna förnedrings-TV-program; eller försökte i alla fall.
Tidningen välkomnades rätt så bra av läsarna, som dock inte uppskattade allt i tidningen. Biserierna visade sig vara ordentligt svaga. En serie som i alla fall uppskattades av de flesta var 91:an-tecknaren Tobias Sjölunds Axplock. Ett annat uppskattat inslag var repriseringarna av de gamla UVH-avsnitten från seriens barndom. Antalet sålda ex av numret var “helt okej” enligt redaktör Björn Ihrstedt.

Samtidigt som första numret av tidningen utkom dök även en ny sajt upp på nätet – denna Uti vår hages inofficiella hemsida.

Kring mitten av året bytte UVH-sajten både utseende och webbhotell. Nu började funktionerna komma till. Till exempel fick vi eget forum och lämnade det gamla gästboksliknande gratisforumet därhän. Nu började även nyheterna rulla in – vi var först med flera stora UVH-nyheter – bland annat ett par nya biserier – tack vare kontakten med UVH-redaktören Björn Ihrstedt på Egmont.

Men snart kom negativa röster kring serien som enligt många försämrats katastrofalt sedan tidningsdebuten. Kassa slutpoänger, mesigare Faló och snuskigare skämt var några av motiveringarna. Andra tog det däremot med ro. Precis som alla serier utvecklas Uti vår hage. “Den har bara blivit lite sjukare” skrev en i UVH-forumet. “Allt detta är bara bagateller. Det är fortfarande en av Sveriges bästa serier!” skrev en annan.

I oktober började arbetet med ett nytt utseende åt UVH-sajten. Arbetet stannade däremot upp på grund av tidsbrist. Snart kom därför den gamla designen tillbaks. Den chattliknande funktionen Kludd, som lades in på sajten på prov, försvann snart igen. Det räckte gott och väl med forumet när det gällde UVH-kommunikation.

Mot slutet av året kom de två julalbumen. Uti vår hages sedvanliga, men även Vi å pappas julalbum; ett samlingsalbum där Kristers favoritavsnitt av serien repriserades. “Kanske”, sa redaktör Ihrstedt, “kommer det fler album. Vi får se hur det här första säljer först.”

Sen har vi ju den nya serien Nilsson & Bengtsson som debuterade i UVH 7/2003. Serien görs av Magnus Knutsson och David Öqvist och fick ett svalt mottagande av läsarna. Men förhoppningsvis blir den bättre efter hand…

Ja, nu är UVH-året 2003 summerat och snart förbi och ett nytt är på väg att ta vid. Vad som komma skall återstår att se; dock vet vi att UVH-tidningen under året kommer få en insändarsida, i det tredje numret kommer en bilaga skickas med – en plansch med den Beatlesinspirerade bilden som prydde tidningens första omslag för ett år sedan. Dessutom är en ny sajtdesign på väg. Den som lever får se vad 2004 års årssummering kommer att innehålla.

Andreas Hansson
Publicerad: 30 december 2003


PLANSCH. Nr 1/2002-03 blir plansch nästa år


NYKOMLING. Även VÅP kom ut i album i år


TRADITION. UVH:s julalbum kom ut även i år


FRÄSCHT. Serien Nilsson & Bengt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *